PERFIL ALIMENTAR E NUTRICIONAL DE FAMÍLIAS BENEFICIÁRIAS DO PROGRAMA AUXÍLIO BRASIL EM UM MUNICÍPIO DA REGIÃO METROPOLITANA DE CURITIBA FOOD AND NUTRITIONAL PROFILE OF FAMILIES BENEFICIARIES OF THE AUXÍLIO BRASIL PROGRAM IN A MUNICIPALITY IN THE METROPOLITAN REGION OF CURITIBA

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Cristina de Souza Martins
Heloisa Feltrin Seixas
Sara da Silva Santos
Edilceia Domingues Do Amaral Ravazzani
https://orcid.org/0000-0001-8611-6503

Abstract

The Auxílio Brasil program emerged with the objective of supporting low-income families in guaranteeing their rights to basic services, in addition to nutritional monitoring carried out in the units. Due to the possible problems that may arise with the lack of monitoring, the objective of this work is to analyze the nutritional profile and food consumption of beneficiary families of the Auxílio Brasil program. The research was carried out by a sample of 91 people, of which 15 are children aged between 2 and 5 years (6 females and 9 males), 28 children aged between 5 and 19 years (17 females and 11 males) and 48 females aged between 20 and 55 years. Data collection was performed using a validated food consumption calculator and anthropometric measurements of weight and height according to the measurement techniques of the Food and Nutrition Surveillance - Sisvan. It was found that in all three age groups evaluated there was a high prevalence of cases of overweight and obesity, which may be related to their food consumption, and there was a large intake of unhealthy foods. It is also relevant to mention that in the child population (2-5 years old) children at nutritional risk and chronic malnutrition were identified, which is an important factor in increasing the mortality rate in this population. In this way, the assessment of the nutritional profile and food consumption was essential in order to bring about future improvements and public policy actions with the families assisted by the benefit.

Article Details

How to Cite
de Souza Martins, C., Feltrin Seixas, H., da Silva Santos , S., & Ravazzani, E. D. D. A. (2024). PERFIL ALIMENTAR E NUTRICIONAL DE FAMÍLIAS BENEFICIÁRIAS DO PROGRAMA AUXÍLIO BRASIL EM UM MUNICÍPIO DA REGIÃO METROPOLITANA DE CURITIBA: FOOD AND NUTRITIONAL PROFILE OF FAMILIES BENEFICIARIES OF THE AUXÍLIO BRASIL PROGRAM IN A MUNICIPALITY IN THE METROPOLITAN REGION OF CURITIBA. Cadernos Da Escola De Saúde, 24(2), 1-17. https://doi.org/10.25192/issn.1984-7041.v24i27371
Section
Original Article
Author Biography

Edilceia Domingues Do Amaral Ravazzani, Centro Universitário Autônomo do Brasil - UniBrasil.

Possui graduação em nutrição pela Universidade Federal do paraná (1988), com especialização em Nutrição Clinica pela UFPR. Mestrado em Ensino nas Ciências da Saúde pela FPP. Atualmente é professora do Centro Universitário Autônomo do Brasil - Unibrasil. Foi por seis anos nutricionista conselheira do Conselho Regional de Nutricionistas - 8a. região. Tem como experiência a área de nutrição, com ênfase em Nutrição Clínica e Saúde Coletiva, atuando principalmente nos seguintes temas: qualidade de vida, perfil nutricional, segurança alimentar e nutricional, avaliação nutricional, educação nutricional, qualidade em saúde e acreditação hospitalar.

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