NUTRITIONAL AND PSYCHOLOGICAL ASPECTS OF NON-INSTITUTIONALIZED ELDERLY PEOPLE

Main Article Content

Patricia Bortoluzzi
Catylin Amaro
Andrea Emanuela Chaud Hallvass

Abstract

Currently, the increase in the life expectancy of the elderly is a reality that has been growing, and with this the diseases that arise with advancing age can directly reflect on their quality of life. It has been observed that adequate nutritional habits directly affect the health and quality of life of individuals at any age. The study aimed to carry out an observational quantitative analysis in order to assess the nutritional and psychological status of non-institutionalized elderly people and the relationship between these factors. Twenty elderly people of both sexes from the region of Curitiba-PR were selected. The Mini Nutritional Assessment (MAN) and the Geriatric Depression Scale (GDS) questionnaire were applied. For data analysis, Student's T Test and Fisher's Exact Test were used. A higher prevalence of depression was found in divorced/single and widowed elderly. According to the Body Mass Index (BMI) 13 (65%) of the elderly were classified as overweight, in an evaluation of the MAN 14 (70%) of the individuals had no risk of malnutrition and 6 (30%) had a risk of malnutrition. There was no statistically significant relationship between depression indices and nutritional status in the individuals. There was no significant relationship between the nutritional status and mental status of the elderly, although a small relationship was observed between overweight and depression. Social interaction reflected on the mental health of individuals, and women showed greater nutritional imbalance in relation to men with higher numbers of overweight and hypertension.

Article Details

How to Cite
Bortoluzzi, P., Amaro, C., & Emanuela Chaud Hallvass, A. (2022). NUTRITIONAL AND PSYCHOLOGICAL ASPECTS OF NON-INSTITUTIONALIZED ELDERLY PEOPLE. Cadernos Da Escola De Saúde, 20(2), 1-12. https://doi.org/10.25192/issn.1984-7041.v20i25915
Section
Original Article

References

IBGE. Projeção da População do Brasil [Internet]. Projeção da população do Brasil. 2019
[citado 13 de setembro de 2019]. Available at:
https://www.ibge.gov.br/apps/populacao/projecao/
2. Oriá RB, Brito GA de C, Ferrioli E. Alterações Gastrintestinais do Envelhecimento. Sist
Dig Integr Básico-Clínica. 2016;827–37.
3. Mincato PC, Freitas CDLR. Qualidade de vida dos idosos residentes em instituições
asilares da cidade de Caxias do Sul-RS. Rev Bras Ciências do Envelhec Hum.
2007;4(1):127–38.
4. Bernstein M, Munoz N. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Food and
Nutrition for Older Adults: Promoting Health and Wellness. J Acad Nutr Diet.
2012;112(8):1255–77.
5. Geib LTC. Determinantes sociais da saúde do idoso. Cienc e Saude Coletiva.
2012;17(1):123–33.
6. OMS. Organização Mundial de Saúde [Internet]. Organização Mundial de Saúde. 2018
[citado 13 de setembro de 2019]. Available at: https://www.who.int/news-room/factsheets/detail/the-top-10-causes-of-death
7. Whiteford HA, Ferrari AJ, Degenhardt L, Feigin V, Vos T. The global burden of mental,
neurological and substance use disorders: An analysis from the global burden of disease
study 2010. PLoS One. 2015;10(2):1–14.
8. Bandeira CB. Perfil dos idosos com depressão em comunidade do município de
Fortaleza. 2008;189–204.
9. Borges DT, Dalmolin BM. Depressão em Idosos de uma Comunidade assistida pela
Estratégia de Saúde da Família em Passo Fundo, RS. Rev Bras Med Família e
Comunidade. 2012;7(23):75–82.
10. Kaiser M, Bauer J, Ramsch C, Uter W, Guigoz Y, Cederholm T, et al. Validação do
mini-formulário de Avaliação Nutricional (MNA-SF): uma ferramenta prática para
identificação do estado nutricional. J Nutr Heal Aging. 2009;782–8.
11. Souza R, Fraga JS de, Gottschall CBA, Busnello FM, Rabito EI. Avaliação
antropométrica em idosos: estimativas de peso e altura e concordância entre
classificações de IMC. Rev Bras Geriatr e Gerontol. 2013;16(1):81–90.
12. Paradela EMP, Lourenço RA, Veras RP. Validation of geriatric depression scale in a
general outpatient clinic. Rev Saude Publica [Internet]. 2005;39(6):918–23. Available
at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16341401
13. Ferrari J, Dalacorte R. Uso da escala de depressão geriátrica de yesavage para avaliar a
prevalência de depressão em idosos hospitalizados. Sci Med (Porto Alegre).
2007;17(1):3–8.
14. Silva AR, Sgnaolin V, Nogueira EL, Loureiro F, Engroff P, Gomes I. Doenças crônicas
não transmissíveis e fatores sociodemográficos associados a sintomas de depressão em
idosos. J Bras Psiquiatr. 2017;66(1):45–51.
15. Sousa KA de, Freitas FFQ, Castro AP de, Oliveira CDB, Almeida AAB de, Sousa KA
de. Prevalence of Depression Symptoms in Elderly People Assisted By the Family
Health Strategy. REME Rev Min Enferm. 2017;21:1–7.
16. Pereira MM, Rufino MH, Nascimento LC, Macêdo RC, Oliveira RK, Freire JA.
Depression and nutritional status of elderly participants of the Hiperdia Program. Rev da
Rede Enferm do Nord. 2015;16(5):731.
17. Ramos LJ. Avaliação do estado nutricional, de seis domínios da qualidade de vida e da
capacidade de tomar decisão de idosos institucionalizados e não-institucionalizados no
municipio de Porto Alegre, RS. 2008;
18. Pereira IF da S, Spyrides MHC, Andrade L de MB. Nutritional status of elderly
Brazilians: A multilevel approach. Cad Saude Publica. 2016;32(5):1–12.
19. Soares LR, Luiza M, Pereira C, Mota MA, Jacob A, Yuri V, et al. A transição da
desnutrição para a obesidade. Braz J Surg Clin Res. 2014;5(1):64–8.
20. Malta DC, Szwarcwald CL, Barros MB de A, Gomes CS, Machado ÍE, Júnior PRB de
S, et al. The COVID-19 Pandemic and the changes in the lifestyle of adult Brazilians: a
cross-sectional study, 2020 TT - La pandemia de COVID-19 y los cambios en el estilo
de vida de los adultos brasileños: un estudio transversal, 2020 TT - A pandemia da
COVID-19. 2020; Available at:
file:///scielo.php?script=sci_arttext&pid=https://preprints.scielo.org/index.php/scielo/pr
eprint/view/1165&lang=pt
21. dos Santos Pereira D, Cristina dos Santos Oliveira A, Henrique Queiroz Pereira M, Luiza
Amorim Sena Pereira M. Mini Avaliação Nutricional: Utilização E Panorama Nos
Diferentes Cenários De Atenção Do Idoso. Saúde.com. 2017;13(1):824–32.
22. Barros MC, Dias BN, Dias J, Barros T da C, Gonçalves JTT, Oliveira MVM de.
Avaliação Nutricional Em Idosos Institucionalizados E Não Institucionalizados Em
Montes Claros/Mg. Temas em Saúde. 2018;18(3):445–61.
23. Begnossi MC, Antunes MD, Daniel, Oliveira V de, Silva ES, Mari R, et al. ESTADO
NUTRICIONAL E SAÚDE MENTAL DE IDOSOS DA ZONA URBANA E RURAL
DE FLÓRIDA, PARANÁ. Rev NSPIRAR. 2019;1(1):1–18.
24. Nicodemo D, Godoi MP. Juventude dos anos 60-70 e envelhecimento: estudo de casos
sobre feminização e direitos de mulheres idosas. Rev Ciência em Extensão.
2010;6(1):40–53.
25. Almeida AV, Tavares Mafra SC, Da Silva EP, Kanso S. A Feminização da Velhice: em
foco as características socioeconômicas, pessoais e familiares das idosas e o risco social
/ The Feminization of Old Age: a focus on the socioeconomic, personal and family
characteristics of the elderly and the social risk. Textos Context (Porto Alegre).
2015;14(1):115.
26. Patricio K, Bruna D. Depressão e estado nutricional de idosos institucionalizados. 2010;
27. Valença JM, Andrade KL. Desnutrição associada à depressão em idosos hospitalizados
Malnutrition associated to depression in elderly inpatients. 2011;5(1):14–8.
28. Mendes GS, Moraes CF, Gomes L. Prevalência de hipertensão arterial sistêmica em
idosos no Brasil entre 2006 e 2010. Rev Bras Med Família e Comunidade.
2014;9(32):273–8.
29. Costa MVG da, Lima LR de, Silva ICR da, Rehem TCMSB, Funghetto SS, Stival MM.
Risco cardiovascular aumentado e o papel da síndrome metabólica em idosos
hipertensos. Esc Anna Nery. 2020;25(1):1–8.
30. Zaitune MP do A, Barros MB de A, César CLG, Carandina L, Goldbaum M. Hipertensão
arterial em idosos: prevalência, fatores associados e práticas de controle no Município
de Campinas, São Paulo, Brasil. Cad Saude Publica. 2006;22(2):285–94.