MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF ARTISAN BURGERS SOLD IN THE CITY OF PIRAQUARA-PR Avaliação microbiológica de hamburgueres artesanais

Main Article Content

Gabriele Silva Cordeiro
Marisa Essenfelder Borges

Abstract

Foodborne illnesses (DTA's) are a major cause of morbidity and occur due to lack of hygiene, cross contamination,inadequate handling and storage or non-compliance with standards established by current legislation. They can beacquired through food contaminated with pathogenic microorganisms. The aim of this study was to analyze themicrobiological quality of handmade hamburgers sold in the city of Piraquara-Pr


 


 
 
 

 


 


This is a quantitative study in which 4 samples were analyzed: 2 frozen and 2 cooled. The storage temperature was verified at the time of purchase, and the PetrifilmTM method was used to identify the microorganisms. Thetemperature verification showed that 3 of the samples were at an acceptable temperature and 1 sample was being soldoutside the temperature stipulated in the literature. The samples are within the limit stipulated by normative instruction No. 60, of December 23, 2019, for Escherichia coli and coagulase positive Staphylococcus. In 3 of the samples there was growth of Salmonella spp, and in all there was growth of total coliforms. These results can be an indication of sanitary deficiency throughout the production chain until the product is distributed. Therefore, it is up to the sanitary agencies to increase inspection in the establishments, reinforcing hygienic-sanitary measures to offer aquality product to the consumer.

Article Details

How to Cite
Silva Cordeiro, G., Peitz de Lima, C., & Borges, M. E. (2023). MICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF ARTISAN BURGERS SOLD IN THE CITY OF PIRAQUARA-PR: Avaliação microbiológica de hamburgueres artesanais. Cadernos Da Escola De Saúde, 22(2), 1-11. https://doi.org/10.25192/issn.1984-7041.v22i26364
Section
Original Article

References

[1] BRASIL, Ministério da saúde Manual Integrado de Vigilância, Prevenção e Controle de Doenças Transmitidas por Alimentos.- 2010, 1.a edição ed. Brasilia- DF. Acesso em:< https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/manual_integrado_vigilancia_doencas_alimentos. pdf > 10 de maio 2021

[2] BRASIL, Instrução Normativa Nº 20, De 31 De Julho De 2000. Aprova os “Regulamentos Técnicos de Identidade e Qualidade de Almôndega, de Apresuntado, de Fiambre, de Hambúrguer, de Kibe, de Presunto Cozido e de Presunto”. Órgão emissor: MAPA - Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Disponível em: http://www.cidasc.sc.gov.br/inspecao/files/2020/09/IN-MAPA-n%C2%BA-20-de-31-de- julho-de-2000.pdf. > Acesso em: 11 de junho de 2021.p12.

[3] ABERC, Associação Brasileiras das Empresas de Refeições Coletivas. Mercado real, 2020. Disponível em: https://www.aberc.com.br/mercadoreal.asp?IDMenu=21. Acesso em: 05 de maio de 2021.

[4] BRASIL, Instrução Normativa N°60, de 23 de dezembro de 2019. Estabelece as listas de padrões microbiológicos para alimentos. ”. Órgão emissor: ANVISA - Agencia Nacional de Vigilância Sanitária. Disponível em: www.Anvisa.com.br. Acesso em: 10 de maio 2021.

[5] MARINS, b. r.; TANCREDI, r. c. p.; GEMAL, a. l. Segurança alimentar no contexto da vigilância sanitaria: reflexões e práticas. Rio de Janeiro:EPSJV, 2014.

[6] ANVISA. Agência nacional de vigilância sanitária. Disponível em: < http://portal.anvisa.gov.br/wps/portal/anvisa/anvisa/agencia> Acesso em: 10 maio 2021.


[7] MINISTÉRIO DA SAÚDE. Surtos de Doenças Transmitidas por Alimentos no Brasil. Secretaria de Vigilância em Saúde, Departamento de Vigilância das Doenças Transmissíveis, Coordenação Geral de Doenças Transmissíveis, 2018 Disponível em: https://portalarquivos2.saude.gov.br/images/pdf/2018/janeiro/17/Apresentacao-Surtos-DTA- 2018.pdf


[8] FORSYTHE SJ. Microbiologia da Segurança dos Alimentos. (2nd edição). [artmed editora ltda]: Grupo A; 2013.


[9] SILVA ND, JUNQUEIRA VCA, TANIW NFDAS. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos e água. Editora Blucher; 2017.


[10] 3M Petrifilm™, Guia de interpretação de Contagem para E.coli e coliformes. Disponível em: https://docplayer.com.br/19496666-3m-tm-petrifilm-tm-placa-para-contagem-de-e-coli-e- coliformes-placa-para-contagem-de-coliformes-guia-de-interpretacao.html Acesso: 15 de maio 2021.



[11] 3M Petrifilm™, Placa petrifilm™ staph express para contagem expressa de staphlococcus aureus. Disponível em: https://multimedia.3m.com/mws/media/586860O/guia- placa-petri-staph-express.pdf?&fn=PetrifilmStaphExpressSTX.pdf Acesso em: 15 de maio 2021.


[12] 3M Food Safety, 3MTM PetrifilmTM Salmonella Express System – Guia de interpretação. Disponivel em: http://czs.cl/wp/pdf/guiasdeinterpretacion/Guia-de- Interpretacion-Salmonella-Low-resolution.pdf. Acesso em: 15 de maio de 2021.

[13] MELLO F.R.D, MARTINS P.C.R, SILVA A.B.D, Al. E. Tecnologia de Alimentos para Gastronomia. (2nd edição). Grupo A; 2018.


[14] CONCEIÇÃO EVF, GONÇALVES ABCE. Qualidade físico-química de mortadelas e carnes moídas e conhecimento dos consumidores na conservação destes produtos. Cien tecnol aliment [periódico na Internet]. 2009; 29(2):283-90. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/cta/v29n2/07.pdf

[15] SALES B.W, BERLANDA L.P, PERES P.A, VASCO M.F.J, CAVEIÃO C. avaliação microbiológica da carne de frango. Caderno de saúde UNIBRASIL. Disponível em: https://portaldeperiodicos.unibrasil.com.br/index.php/cadernossaude/article/view/2418

[16] BRASIL, Resolução RDC n° 331, de dezembro de 2019. Aprova o regulamento “Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos”. Órgão emissor: ANVISA - Agencia Nacional de Vigilância Sanitária. Disponível em: www.Anvisa.com.br. Acesso em: 10 de Maio 2021.


[17] LEMUNIE, A.Q, WEBER, L.D. Análise microbiológica de hambúrgueres de carne bovina comercializados em sanduicheiras tipo trailer em cascavel/pr. Anais do Congresso Nacional de Medicina Veterinária FAG 2018.

[18] GOMES A de F.A, ALMEIDA E.E.S, de Souza S.A, SILVA JP, Santos CC, AMÂNCIO T.A, BARBOSA R.P, OLIVEIRA F.S, FARIAS P.K.S. Avaliação microbiológica de carnes moídas bovinas em diferentes estabelecimentos comerciais/ Microbiological evaluation of bovine ground meat in different commercial establishments. Cad. Cienc. Agrar. [Internet]. 22º de dezembro de 2017 [citado 25º de outubro de 2021];9(3):95-100. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/2982



[19] MINISTÉRIO DA SAÚDE (BR). Segurança do Paciente em Serviços de Saúde: Higienização das Mãos / Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Brasília: Anvisa, 2009. Disponível em: URL:< https://www.anvisa.gov.br/servicosaude/manuais/paciente_hig_maos.pdf>



[20] MENEZES A.C, ALEXANDRINO A.M. análise microbiológica de hambúrgueres comercializados em embalagens primárias e secundárias. <. Disponível em: https://revista2.grupointegrado.br/revista/index.php/sabios/article/view/1615>


[21] RODRIGUES hangui s.a, FERREIRA p.a, SANTANA dourado a.t, DIAS martins j, da silva vargem d, ROCHA da silva j. análise microbiológica da carne bovina moída comercializada na cidade de anápolis- GO. Rev. Eletr. Farm. [Internet]. 30º de junho de 2015 [citado 20º de outubro de 2021];12(2).

[22] FORTUNA, J. L. et al. Correlação entre contagem de bactérias heterotróficas aeróbias mesófilas e isolamento de Salmonella spp. em hambúrgueres crus. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, v. 20, n. 1, p. 59-63, jan./mar. 2013.30-8. Disponível em: https://revistas.ufg.br/REF/article/view/34969



[23] GERMANO P.M.L, GERMANO M.I.S. Higiene e Vigilância Sanitária de Alimentos. (5th edição). [Editora Manole Ltda.]: Editora Manole; 2015. p. 350-354.